Verslag van "De eerste SWIEBERTJE FANDAG"

Hallo Allemaal,

De eerste Swiebertje fandag is een feit! 
Even ging het er om spannen, want Joop Doderer kon zelf helaas niet komen vanwege de begrafenis van zijn beste vriend.
Aan ons de beslissing: moeten we het nog door laten gaan? Joop Doderer vond van wel, en wij zelf ook. Immers, iedereen keek al z lang uit naar deze dag!


Foto: APA......

Verzoekje:

Op de dag zelf hebben we door de drukte en alle 'geregel' niet echt iedereen kunnen aanspreken om te horen wat jullie er van vonden. 
Graag vragen wij dan ook aan een ieder om even de tijd te nemen om in ons gastenboek uw ervaring van de dag te schrijven....

Vertel ons wat jullie het leukste hebben gevonden. Waren er ontroerende momenten? Leerzame informatie? Of vond u het juist niks?
We zijn erg benieuwd en kunnen er alleen maar van leren. Voor de volgende fandag.... want dat die er komt is zeker!

Alvast bedankt!

 

 
Verslag van de fandag...

Om half negen waren er al een aantal mensen aanwezig: Simon van der Zee die belangeloos een groot deel van zijn collectie voor de fandag aan ons ter beschikking heeft gesteld (van Swiebertje gordijnen, poppen, veel boeken en zelfs een fietsbel!) en Bianca de Groot met haar geweldige miniatuur Saartje keuken (zie ook onze site).
Ook Ruud Brussee had een geweldige collectie platen en andere zaken bij zich om op de ruil-/koopbeurs te tonen, ruilen en verkopen.

Om tien uur gingen dan de deuren open. Een flink aantal fans kwam al gauw binnen, maar de grootste stroom was toch wel om een uur of n, toen ook de acteurs waren gearriveerd!

Zo was er ruim de gelegenheid om Piet Ekel zijn boek 'een luisterrijk verleden' te kopen en door hem te laten signeren. En dat daar gretig gebruik van is gemaakt bewijst wel het feit dat er op de fandag ruim 160 zijn verkocht!
Ook de Saartje koekjesbakwedstrijd was leuk. Veel kinderen hebben naar hartelust hun bakkunsten kunnen vertonen. Riek Schagen was achteraf blij verrast met het resultaat.
Het enige dat qua tijdsplanning is misgelopen is de Quiz. Deze zou om half twaalf worden gehouden maar dat is uiteindelijk vier uur geworden.
Hoofdreden voor het uitstel was de pers die in grote getale aanwezig was en erg veel van onze tijd hebben nodig gehad.
Onze excuses aan de deelnemers die wegens tijdgebrek niet langer konden blijven. En uiteraard onze felicitaties voor de deelnemers. De vragen waren soms behoorlijk pittig. Dat het allemaal echte kenners waren bewijst de puntentelling wel: er zat n punt verschil tussen de (gedeelde) tweede plaats en eerste plaats!
Winnaar werd Simon van der Zee. De hoofdprijs was een door Bridge Entertainment ter beschikking gestelde DVD box met alle vijf de delen!

Toen rond een uur of drie de acteurs, de regisseur van toen en Babette Uit den Bogaard (de dochter van de schrijver) plaats namen op het podium om diverse vragen te beantwoorden, zat de zaal vol. En als ik de zaal inkeek, zat echt iedereen met twinkeloogjes te genieten van dit moment.
Er zijn hele goede vragen gesteld. Van "was het echte koffie wat er in de keuken werd geschonken", tot "vond de NCRV het niet erg dat erg op een gegeven moment werd 'gewipt' in de keuken" (je moet maar durven). Iedereen heeft ruim de kans gekregen om vragen te stellen, en er is uitgebreid op alle vragen antwoord gegeven.

Zelfs Henk Veenstra, de regisseur die de meeste afleveringen (en zeker de laatste) op zijn naam heeft staan, was aanwezig en heeft enkele technische en achtergrond vragen kunnen beantwoorden! Ook hier een geslaagd deel van de dag!

Ook voor ons was het een geslaagde dag. Vooral omdat we nu eindelijk eens jullie, de fans en liefhebbers, in levende lijve hebben ontmoet!

Wat wij ook erg leuk vonden was het ontmoeten van de kinderen en kleinkinderen van Lou Geels. En dit gaat zeker nog een (literair) staartje krijgen...

Het resultaat van de ruime aanwezigheid van de pers heeft u vast al wel gezien. Een stuk in de Telegraaf, De Gelderlander en vast nog wel meer kranten.
Ook NOS Radio 1 heeft live verslag gedaan van twaalf tot twee, een zelfs SBS 6 heeft in 'Hart van Nederland' aandacht besteed aan deze onvergetelijke dag.

Want een onvergetelijke dag was het. Buiten een enkeling die het ongenoegen uitsprak dat 'Swiebertje' er niet was, hebben we vele goede reacties gehoord.
Ik heb zelfs een aantal fans gezien die een traan moesten wegpinken toen ze de voor iedereen zo bijzondere acteurs de hand mochten schudden en om een handtekening vragen. En ik kan me dat goed voorstellen. Zelfs wij waanden ons weer even in de jaren 60/70: pyjama aan en met z'n allen met vriendjes en vriendinnetjes voor de tv met warme chocolademelk, Swiebertje kijken!

Zo, dat was het dan. De fandag zit er op. Uiteraard volgt er nog een compleet verslag op de website, en ook hopen we spoedig foto's te kunnen laten zien.
Ook blijven we dicht op het nieuws rond de serie Swiebertje. Binnenkort gaan we op speurtocht naar de originele opnamelocaties...

Mocht u iets vinden over de fandag of Swiebertje in een krant of tijdschrift, kunt u het ons dan laten weten?

Verzoekje:

Op de dag zelf hebben we door de drukte en alle 'geregel' niet echt iedereen kunnen aanspreken om te horen wat jullie er van vonden. 
Graag vragen wij dan ook aan een ieder om even de tijd te nemen om in ons gastenboek uw ervaring van de dag te schrijven....

Vertel ons wat jullie het leukste hebben gevonden. Waren er ontroerende momenten? Leerzame informatie? Of vond u het juist niks?
We zijn erg benieuwd en kunnen er alleen maar van leren. Voor de volgende fandag.... want dat die er komt is zeker!

Alvast bedankt!

Robin Ketting
Swiebertje Fanclub

Lees hier nog eens het programma...