De Swiebertje Award
 

Deze prijs, vernoemd naar de eerste echte held van de Nederlandse televisie, wordt sinds 1997 ieder jaar in het TV Toys Museum in Dieren uitgereikt aan een persoon, programma of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse televisie en een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. 

De Commissie voor de Swiebertje Award bestaat uit Joop Doderer, Babette Uit den Bogaard, dochter van John Uit den Bogaard, geestelijk vader van Swiebertje, Paul van den Heuvel en Stef de Reuver (illustrator, poppenspeler, creatief adviseur van TV Toys en ontwerper van de Swiebertje Award)

De commissie vond het een goed idee om de Swiebertje Award meer het karakter te geven van een publieksprijs en heeft daarom besloten om de bezoekers van TV Toys en hun website te vragen mee te beslissen aan wie de Swiebertje Award wordt uitgereikt.

Met dank aan het TV TOYS museum.

 
2001 Op 10 januari 2002 werd de Swiebertje Award 2001 uitgereikt door Joop Doderer aan De Fabeltjeskrant. Dit televisie- programma dat in ruim 20 jaar meer dan 1600 uitzendingen kende heeft deze prijs dan ook zeker verdiend!
De prijs werd door Joop Doderer uitgereikt. Iets later dan gepland, mede doordat tijdens de  oorspronkelijke datum in september Joop Doderer zijn gezondheid iets minder was.
Cocky Andreoli, één van de regisseurs van de Fabeltjeskrant neemt de Award in ontvangst.

Uiteraard namens alle dieren van het Grote Dierenbos en alle medewerkers van de serie.

 

Zie onze uitgebreid verslag van die avond.

 
   
2000
foto: Marc PluimOp 3 januari werd de Swiebertje Award 2000 door Joop Doderer uitgereikt aan het programma Sesamstraat. Namens alle bewoners van Sesamstraat werd de prijs in ontvangst genomen door Sesamstraat producente Astrid Prickaerts, Sesamstraat eindredacteur Ajé Boschhuizen en Ben Klokman, 25 jaar geleden de geestelijk vader van de Nederlandse Sesamstraat.
1999 Op 26 augustus 1999 won het NCRV-programma Willem Wever de Swiebertje Award 1999. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een televisieprogramma.

De jury, waaronder Joop Doderer, kende de prijs unaniem toe aan Willem Wever. Het beeldje werd uitgereikt door niemand minder dan André van Duin. De bekende komiek vertelde dat hij vaak naar Willem Wever kijkt en Jochem een hele goede presentator vindt. Omdat Van Duin via een satellietverbinding aanwezig was, werd de prijs overhandigd door de elfjarige Tom Thijssen. Hij reikte de prijs uit namens alle Willem Wever-kinderen.

 

Presentator Jochem van Gelder is erg blij met de prijs. De jury benadrukte dat het beslist geen toeval is dat de Award aan hem overhandigd wordt. Toch gaf Van Gelder aan dat hij eigenlijk een kleine schakel is in de hele productie van Willem Wever: 'het team doet veel meer, zij geven de voorzet en ik hoef vervolgens alleen maar de bal in te koppen'.
1998 In 1998 ontving Harry Bannink de Swiebertje Award uit handen van Joop Doderer.
1997 Tijdens de officiële opening van het TV Toys museum in Dieren ontving Joop Doderer uit handen van TV Toys directeur Paul van den Heuvel de eerste Swiebertje Award.