De Boeken

 

John H. Uit den Bogaard bedacht Swiebertje in 1936. Hij heeft met deze overbekende zwerver een figuur geschapen die jong en oud aanspreekt. Dat komt doordat Swiebertje gewoon doet waar hij zin in heeft en dat is in deze moderne tijd iets wat voor nog maar weinigen is weggelegd.

Stel je voor, dat je lekker in een oud jasje vrij in de natuur kan wandelen, dat je bij vrienden als Malle Pietje lekker een sigaartje kan gaan roken of bij Saartje een heeerlijk kopjen koffie kan gaan drinken en een lekker koekjen uit den koekjenstrommel krijgt?
Als je slaap hebt ga je gewoon in een hooiberg liggen, en als je geld nodig hebt kan je dat verdienen door bij de Burgemeester of bij de Barones enkele karweitjes op te knappen.
Wat een heerlijk leven......Alleen voor Bromsnor is het opletten geblazen! Al grijpt deze arme veldwachter altijd mis.....Of toch niet altijd? 


Beleef op deze pagina's de avonturen terug en lees alles over de boeken van Swiebertje!


Helaas hebben we nog niet alle boeken in ons bezit. Heeft u een boek op zolder liggen dat u toch niet meer leest en wilt u het wegdoen, denk dan aan ons? 
Ook foto's, ansichtkaarten en andere info kunnen we goed gebruiken! Mocht u informatie hebben, aarzel niet om het ons te mailen!


Dit overzicht hoeft niet direct de volgorde van uitgave te zijn. Helaas heeft de uitgever, Kluitman uit Alkmaar, niet veel gegevens meer. Aan de hand van de informatie bij de boeken zelf en op de website van de Koninklijke Bibliotheek hebben we echter een redelijk nauwkeurige lijst tot stand weten te brengen!

Bij Kluitman zijn flink wat boeken verschenen. Het leuke voor een verzamelaar is echter, dat er door de jaren heen bij de verschillende drukken steeds andere tekenaars zijn gevraagd te illustreren. Zo zijn de eerste boeken van tekeningen voorzien door Marjolein Uit den Bogaard, de dochter van de schrijver, misschien beter bekend als Marjolein Bastin, illustratrice van onder andere het blad Libelle. Zij maakt hele mooie tekeningen over de natuur.

Later hebben ook nog Hans Borrebach, Gerard Van Straten, Jaap Dekker en Herry Behrens een bijdrage geleverd. Over hen kun je alles lezen in ons 'de tekenaars' gedeelte.

Buiten de boeken zijn er ook stripverhalen uitgegeven, zijn er reclameboekjes uitgebracht en stond er in het weekblad Prinses elke keer een kort foto-stripverhaal.


De boeken

Hier volgt een lijst van de boeken. Een overzicht van de stripverhalen, fotoboeken, reclameboekjes etc. volgt nog!!!
=> Klik op de afbeeldingen om een vergroting te zien!!

De avonturen van Swiebertje
Over een landloper die zo maar burgemeester wordt... en een burgemeester die ook eens een dagje landloper wil zijn! Hoe kan dat zo maar? Nu, de burgemeester en Swiebertje lijken heel erg veel op elkaar. Geen wonder dan ook dat Bromsnor, de grommerige veldwachter, in de war raakt en in plaats van Swiebertje, de burgerneester in zijn eigen hok onder het raadhuis wil stoppen!  

reeks 'Lentemorgen'
Hans Borrebach
(1936)
Hans Borrebach
(1965)
Gerard van Straaten
Swiebertje en het dorpsfeest (nog niet in ons bezit)
Swiebertje wordt geholpen (nog niet in ons bezit)
Hans Borrebach
Swiebertje en de ijspret
De vrolijke landloper, die zulke dikke maatjes was met de burgemeester dat ze -totgrote schrikvan Bromsnorde veldwachter - eens op een goede dag van baantje hebben verwisseld, kijkt lang niet opgewekt, want de winter staat voor de deur en het wordt bitter, bitter koud! Arme Swiebertje! Hoe moet hij nu wel aan de kost komen? De burgemeester, zijn oude vriend, weet er wat op! Als de ijsbaan open gaat, wie staat er dan in dat aardige kraampje op het ijs, waar je lekkere warme chocolademelk kunt krijgen en dikke koek? Swiebertje! En hij doet wat zijn best!
Hans Borrebach Gerard van Straaten
Pas op, Swiebertje 
leder die de titel leest, weet al meteen waarover het in dit boekje zal gaan en voor wie Swiebertje vooral zal moeten oppassen. Nee, niet voor de burgemeester of voor Saartje, de dikke huishoudster, maar... voor Bromsnor de veldwachter.....Meer vertellen we er niet van!
Marjolein Uit den Bogaard Gerard van Straaten Jaap Dekker Herry Behrens
Swiebertje als woonwagenklant
Swiebertje heeft al heel wat malle avonturen beleefd, maar nu is hij toch ontevreden over zichzelf. Hoe heerlijk het ook is om lekker niets te doen als het zonnetje schijnt en op zijn gemak te genieten van het mooie weertje, ook dat gaat op den duur vervelen. Niemand heeft eens tijd om gezellig met hem te babbelen, want iedereen heeft het even druk; de boeren op het land en de mensen in het dorp. Bovendien zou hij best een paar centjes willen verdienen, maar wie kan nu onze Swiebertje gebruiken? Niemand immers? Of toch? Ja, Pitro, de man uit de woonwagen, zou best een oppasser kunnen gebruiken voor Borreboern de grote beer, die achter de woonwagen in een groot hok zit. Je begrijpt het al. Swiebertje met de dansende beer en met Minko de aap, dat wordt een prachtige voorstelling, waar iedereen plezier in heeft en wij niet minder!
Marjolein Uit den Bogaard Gerard van Straaten Herry Behrens
Baron Swiebertje - deel 1 - Freule Nicolien - zie: Swiebertje op bezoek bij Nicolien
Arme Swiebertje! Hij is door en door nat, want het regent dat het giet. Zo erg dat iedereen medelijden krijgt met onze vrolijke zwerver. De burgemeester geeft daarom opdracht aan Bromsnor, Swiebertje te zoeken om hem lekker te verwarmen bij Saartje in de keuken. Het loopt allemaal verkeerd af want...Swiebertje en Bromsnor zijn geen al te beste vrienden! Hoe Swiebertje bij de barones op bezoek gaat en de freule leert kennen staat allemaal in dit leuke boekje!
Marjolein Uit den Bogaard
Baron Swiebertje - deel 2 - Dromen zijn bedrog
Marjolein Uit den Bogaard
Baron Swiebertje - deel 3 - De baron komt thuis
De gestolen juwelen van de barones geven Swiebertje en Bromsnor, de veldwachter, veel zorgen. Swiebertje wordt vals beschuldigd van deze diefstal, maar Saartje, de huishoudster van de burgemeester, gelooft er niets van dat die goeie Swiebertje zo iets heeft gedaan. Dat Saartje het bij het goede eind heeft blijkt weldra. Bromsnor en zelfs de burgemeester worden door de boze Jacobus, de huisknecht van de barones, vastgebonden en wel in de keukenkast gestopt, maar ... dan komt swiebertje te hulp! Swiebertje is veel slimmer dan iedereen denkt, want hij ontmaskert de boze dieven en zij krijgen van Bromsnor hun verdiende straf.
Marjolein Uit den Bogaard
Swiebertje en de vreemdelingen - Deel 1 - Alles draait om Saartje.
Alles draait om Saatje en dat is ook zo, want wie zorgt er zo goed voor de burgemeester en wie heeft er altijd een lekker kopje koffie voor swiebertje? Saartje en niemand anders! Ditmaal begint het boek met een ongelukje. De burgemeester bezeert zijn duim en door de schrik verbrandt Saartjes mooiste onderjurk! Swiebertje moet voor de burgemeester een timmerklusje opknappen, maar ... waar zit die Swiebertje nu weer? Slaapt hij soms ergens in een hooiberg? Brornsnor kan hem eerst niet vinden, die arme man loopt en loopt en zoekt zich suf, maar bij Saartje in de keuken kijkt hij niet. Waar is Swiebertje en wat hij uitvoert? Een kast maken voor de burgemeester en een rommel dat hij maakt, verschrikkelijk! Laat Saartje maar mopperen, want als beloning heeft Swiebertje iets leuks bedacht. Hoe dat afloopt dat raad je nooit. Echt weer een leuk boek over ons aller vriend Swiebertje. 
Marjolein Uit den Bogaard
Swiebertje en de vreemdelingen - Deel 2 - Huishoudster op zicht.
Vrij en blij loopt Swiebertje over de weg. Hij zingt het hoogste lied en heeft het best naar z'n zin tussen de prachtige korenvelden en mooie bloemen langs de weg. Maar wat hoort Swiebertje daar? Miauw ... een moederpoes met vier poesjes nog wel. Swiebertje neemt het hele poezengezin mee naar Saartje om voor hen te zorgen. Die goeie Swiebertje! Als de poesjes groot zijn wil hij Saartje als beloning een mooie bos bloemen geven. Maar wat een schrik ... Saartje is vertrokken! Dat vindt Swiebertje heel erg. Om de burgemeester aan een nieuwe huishoudster te helpen schrijven Bromsnor en Swiebertje op een advertentie en wat er dan allemaal gebeurt ...! De "dame" komt op zicht ! 
Een nieuw boekje over Swiebertje voor alle jongens en meisjes van 8 tot 80 jaar.
Marjolein Uit den Bogaard
Swiebertje en de vreemdelingen - Deel 3 - Luie loodjes in last.
De burgemeester krijgt in dit boekje een nieuwe huishoudster en zij heet ... Saartje. Hij is weer blij, vooral omdat ook zij lekkere hapjes kan maken. Swiebertje gaat Luie Loodje helpen in "De Vergulde Kip" en loopt in een echt zwart pak rond als kelner. Swiebertje en Luie Loodje versieren het mooi in het hotel, maar Luie Loodje komt toch lelijk in last, wat hem wel honderd gulden kost. Gelukkig maar dat Swiebertje hem zegt alles eerlijk aan de burgemeester te vertellen. De burgemeester is eerst erg boos op Luie Loodje en Therese. Maar de burgemeester vraagt toch Luie Loodje en Therese op het feest ter ere van de nieuwe weg. Het wordt een pracht feest. Iedereen is blij ... maar wie het meest? Swiebertje, omdat hij na afloop weer fijn in een hooiberg kan gaan slapen in de heerlijke vrijheid.
Marjolein Uit den Bogaard
Bravo Swiebertje - Deel 1 - Pas op voor bolhoeden
Marjolein Uit den Bogaard
Bravo Swiebertje - Deel 2 - Allemaal smoesjes
Marjolein Uit den Bogaard
Bravo Swiebertje - Deel 3 - Bruidsboeket en boerendans
Pier de Knokker is een gevaarlijk man! Dat heeft Swiebertje, maar dat heeft k de burgemeester ondervonden. De burgemeester vindt dat die boze boef zo spoedig mogelijk achter de tralies moet. Maar wie moet die boef vangen? Het is geen werk voor een burgemeester. En Saartje ... ? Ach die arme Saartje krijgt al kippevel als ze alleen maar aan die kerel denkt! Nee, er is maar n man aan wie dat werkje kan worden toevertrouwd. Die man is ervoor geknipt. Een man met een krijgshaftige snor en een vervaarlijke sabel. Die man is ... Bromsnor! Dit lastige karweitje moet hij opknappen. En Swiebertje? Is er voor Swiebertje helemaal niets meer te doen ? Ja, pas op! Die hoeft geen opdracht te krijgen. Die staat z al overal met z'n neus vooraan! Voor Swiebertje zijn er nog veel mr problemen. Hoe hij die allemaal oplost, daar staat een gewoon mens paf van. Maar het kost onze zwerver heel wat Hoofdbrekens voor het zover is. Het is een welverdiend compliment als de burgemeester aan het slot van dit verhaal de zwerver een klap op de schouders geeft en trots uitroept: "Bravo, Swiebertje!"
Marjolein Uit den Bogaard
Swiebertje op bezoek bij Nicolien - zie: Baron Swiebertje - deel 1 - Freule Nicolien
Arme Swiebertjel Hij is door en door nat, want het regent dat het giet. Zo erg dat iedereen medelijden krijgt met onze vrolijke zwerver. De burgemeester geeft daarom opdracht aan Bromsnor Swiebertje te zoeken om hem lekker te verwarmen bij Saartje in de keu- ken. Het loopt allemaal verkeerd af want... Bromsnor en Swiebertje zijn geen beste vrienden! Hoe Swiebertje bij de barones op bezoek gaat en freule Nicolien leert kennen, het staat allemaal in dit nieuwe leuke boekje.
Gerard van Straaten
Swiebertje bij Saartje in de keuken 
Dit boek begint met een ongelukje. De burgemeester bezeert zijn duim en door de schrik verbrandt Saartjes mooiste onderjurk! Swiebertje moet voor de burgemeester een timmerklusje opknappen, maar... waar zit die Swiebertje nu weer? Slaapt hij soms ergens in een hooiberg! Bromsnor kan hem niet vinden, maar bij Saartje in de keuken kijkt hij niet. Waar is Swiebertje en wat voert hij uit? Hij timmert een kast voor de burgemeester en een rommel dat hij maakt, verschrik- kelijk! Laat Saartje maar mopperen, want als beloning heeft Swiebertje iets leuks bedacht. Hoe dat afloopt dat raad je nooit. Echt weer een leuk boek over ons aller vriend Swiebertje.
Gerard van Straaten
Swiebertje leert Saartje fietsen
Swiebertje is ijverig bezig de melkemmers te spoelen van boer Koejemans, die hij een paar dagen helpt, als Malle Pietje de voddenbaas het erf opkomt, om wat oude rommel op te halen. Maar wat vinden zij daar? Een oude damesfiets. Swiebertje heeft een fantastisch plan. Dagenlang is hij bezig de fiets te schuren, te lakken en te smeren. Wanneer de fiets fonkelend klaar is, geeft Swieb hem aan Saartje. Maar Saartje kan niet fietsen en Swieb zal het haar leren. Wat er dan allemaal gebeurt... Het slot is, dat Saartje een prachtige nieuwe fiets krijgt van de Burgemeester en boer Koejemans. Swiebertje is erg blij, dat alles zo goed afloopt voor Saartje en wij met hem, want zo'n goede keukenprinses als Saartje verdient niet minder.
Gerard van Straaten
Swiebertje krijgt een huis
Wie loopt daarginds over de weg?Ja toch, het is Swiebertje. Wat is er met hem aan de hand? Hij loopt zo slecht, je herkent hem haast niet. Anders is hij zo opgewekt en vrolijk, maar nu... Ach, hij heeft last van reumatiek en dat is ook geen wonder. Dat komt natuurlijk van het slapen in de vochtige hooiberg. In het bos van de baron staat een oude schuur en dat vindt Swiebertje een prachtig huisje. Nu kan hij droog en lekker warm slapen. De goede Malle Pietje helpt hem aan wat oude meubeltjes en Swiebertje is de koning te rijk. Maar mag Swiebertje hier zomaar wonen? Bromsnor vindt van niet en gooit driftig alles van Swiebertje naar buiten. Maar wanneer de burgemeester dit hoort, ziet het er voor Bromsnor niet best uit. Swiebertje mag in zij huisje blijven wonen en Bromsnor krijgt als het weer goed is tussen hem en Swiebertje een lekker stuk taart. Zo'n dikke snoeper, toch!
Gerard van Straaten Herry Behrens
Met Swiebertje op stap (Het gouden boek van Swiebertje)
In dit gouden boek van Swiebertje ontmoeten wij ze allemaal; Siebertje als een deftige baron, Saartje in de keuken en Bromsnor, de veldwachter, die erg zijn best doet. Aan het eind van het boek komt er een prachtig feest voor Bromsnor en zijn vrouw Cornelia, want ze zijn vijfentwintig jaar getrouwd en zo'n dag kun je niet ongemerkt voorbij laten gaan, vindt de burgemeester.
Gerard van Straaten
Hiep, hiep voor swiep! Swiep, de tijgerjager
Marjolein Uit den Bogaard
Hiep, hiep voor swiep! Allemaal anders, allemaal eender!
Marjolein Uit den Bogaard